Resolution setting for 5MP turret camera? (black screen)

Technical forum for the hugely popular Hikvison IP range
chris
Posts: 1
Joined: Sun Mar 04, 2018 1:32 pm

Resolution setting for 5MP turret camera? (black screen)

Postby chris » Sun Mar 04, 2018 3:27 pm

Hi folks - I'm new to CCTV but recently bought a Hikvision NVR (DS-7604NI-K1/4P) with 4x turret cameras (DS-2CD2355FWD-I 5MP).

Please can anybody confirm what resolution the camera's should be set to on the NVR? My options are:
1920x1080 (2.1MP)
2560x1440 (3.7MP)
2944x1656 (4.9MP)
3072x1728 (5.3MP)
3072x2048 (6.3MP)

I access the the camera's directly on the NVR through the standard plug-and-play setup wizard.

I'm currently set at 2.1MP which allows multi-screen or single screen, recording and playback.

However if I go above 2.1MP, I'm unable to view live footage on a single screen and the screen stays black. The playback screen also stays black, although I am able to see live footage on multi-screen. Surely the 5MP camera's should work at 4.9MP or 5.3MP? I'm in the UK with the latest firmware - NVR at v3.4.97 and all four camera's at v5.5.3.

Is there a simple setting I'm missing?

Also my camera's are maximum 15 meters (50 feet) using CAT 5 cable. In the 'Camera' part of the NVR menu I have the option to turn POE ON / OFF for each camera. This is currently turned OFF but should POE power be turned ON? Don't think I understand as the camera's are working without the POE switches ON, so perhaps my cable lengths are classed as short?

Thanks for your help!

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests